Sedir Ağacı, botanik literatüründe ‘Pinaceae’ denilen çamgiller familyasına dahil olan bir ağaç türüdür. Uçucu yağı ağacın kabuk ve gövdesinin buhar distilasyonu ile damıtılmasıyla çıkarılır. Türkiye’de Akdeniz iklimini seven sedir ağacı, çoğunlukla da Toros Dağlarında bir türü yetişmektedir. Genellikle uçucu yağ çıkarılan cinsleri ve Atlas (Cedrus atlantica), Himalayan (Cedrus deodara), Texas (Juniperus mexicana) ve Virginia (Juniperus virginiana) türleridir.

Sedir ağacından elde edilen Sedir ağacı uçucu yağı geçmiş yıllardan günümüze kadar uzanan yelpazede pek çok kullanım alanınıza sahiptir.

Sedir ağacı yağı, eski Mısır’da antimikrobiyal ve böcek öldürücü özellikleri ile mumyalamada kullanılmış ve mumyaların uzun süre bozulmadan kalması sağlanmıştır. Eski toplumlarda dini ayin ve törenlerde bilinen beden ve zihni rahatlatma özelliği nedeniyle kullanıldığı bilinmektedir.

Günümüzde de odunsu kokusu ile bilinen tarihte bilinen aromatik yağlar arasında en eski esansiyel yağlardan biri olan sedir yağı parfüm ve kozmetik sektöründe sıkça kullanılmaktadır.

Sedir Ağacı Yağının Kullanım Alanları

Geçmiş zamanlardan günümüze bitkilerden elde edilen saf yağlar her dönem ilgi görür. Sedir ağacı yağı tek bir bitkiden elde edilen yağın pek çok alanda kullanılabildiğini gösterir. Hem sağlık hem de kozmetik alanında üretilen çoğu üründe sedir ağacı yağına rastlanır.

Sadece yurt içinde değil dünya geneli üzerinde sık tercih edilen aromatik ve uçucu saf yağlar arasında yer alan bu ürünün yetişkinler tarafından kullanılması önerilir. Saç ve cilt bakımı gibi kozmetik alanların haricinde bazı psikolojik rahatsızlıklar ve sağlık problemlerinde de kullanılır.

Kullanım şekli ve miktarı ürünün hangi alanda tercih edildiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Sedir ağacı yağından en verimli sonucu almak için belirtirken talimatlar doğrultusunda kullanımı oldukça önemlidir.

Sedir Ağacı Yağının Kullanımı Sonucunda Oluşabilecek Yan Etkiler

Doğal bitki özlerinden elde edilen yağlar faydalarıyla nam salar. Ancak pek çok üründe olduğu gibi bu ürünün de fazla ve yanlış kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek bazı olumsuz durumlar oluşur.

Öncelikle sedir ağacı yağı kesinlikle ağız yoluyla kullanım için uygun değildir. Bundan dolayı mutfakta yemek ve salatalar koyulmaz.

Gebelik ve emzirme durumlarında sedir ağacı yağının kullanılması tavsiye edilmez. Çocukların ve varsa evcil hayvanların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Ayrıca tazeliğini koruması açısından serin ve kuru ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Yüksek oranda kullanılmadığı sürece ciltte olumsuz bir durum oluşturmaz.

Sedir Ağacı Yağı Ciltte Nasıl Kullanılır?

Pek çok cilt sorununa iyi etkileri olduğu bilinen bu yağ çeşitli bakım ürünlerinde de kullanılır. Yaşlanma belirtilerinin görünümünü azaltır. Tahriş, iltihaplanma, kızarıklık ve kaşıntıyı ve ayrıca çatlamaya, soyulmaya veya kabarmaya neden olan kuruluğu hafifletmeye yardımcı olabilir. Sebum üretimini düzenlemeye yardımcı olur.

Anti-enflamatuar özelliğiyle egzamayı rahatlatıcı etkisi vardır. Egzama tedavisinde kullanmak için duş jeli ya da vücut losyonu şişelerinin içerisinde birkaç damla damlatılabilir.

Yağın içeriğinde bulunan antiseptik özelliği sayesinde yaraların kısa süre içerisinde iyileşmesinde oldukça etkilidir. Sedir ağacı yağını tek başına ya da hindistan cevizi yağıyla karıştırıp pamuk yardımıyla yaralı bölgeye sürülebilir.

İçerisinde yer alan doğal maddeler ciltte gözenek oluşumunun önüne geçerek ferah bir görünümde olmasını sağlar. Sivilceye neden olan bakterileri ortadan kaldırır ve dermatologlar tarafından da özellikle akne tedavilerinde sıkça tercih edilir.

Yağın içerisinde bazı doğal bitki özleri ilave edilerek maske haline getirip uygulanabilir. Ayrıca yüz temizleme losyonunun içerisine 3 ya da 4 damla katarak cilt temizliği yapılabilir. Ayak ve tırnak mantarı konusunda da en etkili çözümler arasında yer alır.

Sedir Ağacı Yağı İle Böceklere Son

Ev, iş yeri ve otel gibi toplu yaşam alanlarında meydan gelen en büyük problemlerden biri böceklerdir. Boyutları ve türleri farklılık gösteren böceklerden tam anlamıyla kurtulmak bazen çok uzun zaman alabilir. Bu noktada devreye sedir ağacı yağı girer.

İçeriğinde yer alan cedrol maddesi böcekler tarafından pek sevilmeyen etkili bir maddedir. Özellikle yaz dönemlerinde büyük sorun oluşturan kara sinek ve sivri sineklerin uzaklaştırılmasında büyün oranda etki eder.

Masaj yardımıyla sürülerek gün içerisinde rahat hareket edilmesi sağlanır. Ayrıca mobilya ve kapı girişlerine sürüldüğünde evde böcek olma olasılığı en alt seviyeye iner.

Sedir Ağacı Yağının Kokusu Dahi Etkili

Sedir ağacı yağı sadece vücutla temas halinde değil koklandığında dahi pek çok soruna çözüm oluşturur. Odunumsu kokusuyla her dönem oldukça popüler olan yağ özellikle erkek kullanıcılar tarafından parfüm olarak kullanılır.

Mevcut parfüme az miktarda ilave edilerek farklı bir koku oluşturulabilir. Odaların hoş bir kokuda olması için de tercih edilebilir. Ev odaları için üretilen spreylerin içerisine birkaç damla sedir ağacı yağı damlatılabilir. Aynı işlem çöp kovaları için de uygulanabilir.

Saç Bakımında Sedir Ağacı Yağı

Sedir ağacı esansiyel yağının saç büyümesini teşvik ettiği ve kafa derisindeki yağ üreten bezleri dengeleyerek saç kaybını azalttığı düşünülmektedir. Ayrıca sedir uçucu yağı kepek veya saç dökülmesine katkıda bulunabilecek farklı koşulları tedavi edebilen antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Sedir yağı kafa derisine dolaşımı arttırır ve dolaşımını arttırır, sağlıklı büyümeyi uyarır, incelmeyi azaltır ve saç dökülmesini yavaşlatır. Bu sayede saç daha iyi beslenerek büyümeye başlar.

Saçların büyümeye başlamasıyla beraber dökülme oranında da gözle görülür derecede düzelmeler meydana gelir. Sedir ağacı yağı saça maske veya şampuan içerisine karıştırılarak da kullanılabilir. İki damla sedir ağacı yağıyla hindistan cevizi yağı karıştırılıp saç derisine masajla beraber uygulanabilir.

Sedir Ağacı Yağı Faydaları

  • Kas sıkışmalarını engeller. Ağrı olan bölgeye birkaç damlar sedir ağacı yağıyla masaj yapılabilir. Eklemlerin sertleşmesini önleyerek ağrıları en aza indirir. Banyo öncesinde kasların gevşemesi için kullanılabilir.
  • Öksürük ve balgamın önüne geçer. Ağacın öz yağı ciğerlerde biriken balgamın sökülmesinde oldukça etkilidir. Boğaz ve göğüs bölgesine gece yatmadan önce masaj yapılabilir. Bir iki damla damlatmak masaj için yeterli olur.
  • Sakinleştirici görevi görür. Hem bedensel hem de psikolojik olarak rahatlatıcı bir kokuya sahip olan yağ stres durumlarında sıkça tercih edilir. Kronik depresyon ve anksiyete gibi durumlardan uzaklaşmak için sedir ağacı yağı kullanılabilir.
  • Geceleri uyku sıkıntısına son. Uykuya dalması uzun zaman alan ve sık sık uyanan kişilerin derdine deva bir ürün. Yatmadan önce sedir ağacı yağını bir süre koklamak zihnin yorgunluğunu atar. Bu sayede huzur içinde uykuya geçilmesini sağlar.
  • İdrar yanmasında da oldukça etkilidir. İdrar söktürücü özelliği bulunan sedir ağacı yağı, karın bölgesine masaj yapılarak uygulanır. Günde birkaç kez uygulandığında sonuç alınabilir.
  • Cedarwood Yağı, kan dolaşımını doğal olarak uyararak menstrüasyonu düzenleyen ve böylece düzensiz döngülerden muzdarip kadınlara fayda sağlayan bir emmenagog özelliği sergilediği bilinmektedir.