Portakalın Yağının Özü

Portakal yağının bağışıklığı artırma ve çeşitli rahatsızlıkların birkaç semptomunu azaltma yeteneği, akne, kronik stres ve diğer sağlık sorunlarının tedavisi için geleneksel tıbbi uygulamalara katkıda bulunmuştur.

Aromaterapide kullanılan portakal yağının hoş kokusu neşeli ve canlandırıcı ama aynı zamanda rahatlatıcı, sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Sadece sıcak bir ortam yaratmakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sisteminin gücünü ve esnekliğini de uyarabilir ve havadaki bakterileri ortadan kaldırabilir.

Topikal olarak kullanılan portakal yağı, berraklık, parlaklık ve pürüzsüzlüğü teşvik ederek cildin sağlığını, görünümünü ve dokusunu korumak, böylece akne ve diğer rahatsız edici cilt durumlarını azaltmak için faydalıdır.

Masajda kullanılan portakal yağının kan akışını arttırdığı bilinmektedir. Bunun iltihaplanma, baş ağrısı ve düşük libido ile ilişkili rahatsızlıkları giderdiği bilinmektedir.

Tıbbi olarak kullanılan portakal yağı, ağrılı ve refleksif kas kasılmalarını azaltır. Stres, karın ağrısı, ishal, kabızlık, hazımsızlık veya yanlış sindirim ve burun tıkanıklığını gidermek için kullanılır.

Portakal Yağının Tarihi

Portakal yağı, citrus sinensis botanik bitkisinin meyvelerinden elde edilir. Bunu tam tersi olarak da acı portakal yağı, aurantium botanik meyvelerinden elde edilir. Citrus sinensis’in kesin kökeni bilinmemektedir, çünkü dünyanın hiçbir yerinde yabani olarak yetişmemektedir; ancak, botanikçiler bunun pummelo ve mandarin botaniklerinin doğal bir melezi olduğuna ve Çin’in Güney-Batı ile Himalayalar arasında ortaya çıktıklarına inanmaktadır. Birkaç yıl boyunca, tatlı portakal ağacı, acı portakal ağacının bir formu olarak kabul edildi.

Tarihsel kaynaklara göre; 1493’te Christopher Columbus, Amerika’ya yaptığı sefer sırasında portakal tohumları ile taşıdı ve sonunda Haiti ve Karayiplere ulaştı. 16. yüzyılda, Portekizli kaşifler batıya portakal ağaçlarını tanıttı. 1513’te İspanyol kaşif Ponce de Leon, portakalı Florida’ya tanıttı. 1450’de İtalyan tüccarlar Akdeniz bölgesine portakal ağaçları tanıttı. MS 800 yılında portakal, Arap tüccarlar tarafından Doğu Afrika ve Ortadoğu’ya tanıtıldı ve daha sonra ticaret yollarından dağıtıldı. Portakal, dünyanın en eski ve en yaygın olarak yetiştirilen ağaç meyvesi olarak bilinir.

Binlerce yıldır, portakal yağının doğal olarak bağışıklığı artırma ve birçok rahatsızlığın birkaç semptomunu azaltma yeteneği, akne, kronik stres ve diğer sağlık sorunlarının tedavisi için geleneksel tıbbi uygulamalara katkıda bulundu. Akdeniz bölgesinin halk ilaçları ile Orta Doğu, Hindistan ve Çin’in bölgeleri soğuk algınlığı, öksürük, kronik yorgunluk, depresyon, grip, hazımsızlık, düşük libido, koku, kötü dolaşım, cilt enfeksiyonlarını gidermek için portakal yağı kullandılar. Çin’de portakalların iyi şansı sembolize ettiğine inanılıyor ve bu nedenle geleneksel tıbbi uygulamaların önemli bir özelliği olmaya devam ediyorlar.

Tarihsel olarak, portakal yağı meşrubatlara, şekere, tatlılara, çikolatalara ve diğer şekerlemelere portakal aromasını eklemek için kullanıldığı gibi birçok evsel kullanıma sahipti. Endüstriyel olarak, portakal yağının anti-septik ve koruyucu özellikleri, sabunlar, kremler, losyonlar ve deodorantlar gibi kozmetik ve cilt bakım ürünlerinin üretiminde kullanım için idealdir. Doğal anti-septik özellikleri nedeniyle portakal yağı oda spreyleri gibi temizlik ürünlerinde de kullanılmıştır. 1900’lü yılların başında deterjan, parfüm, sabun ve diğer banyo malzemeleri gibi çeşitli ürünlerin kokusu olmak için kullanıldı.

Portakal Yağının Faydaları

Aromaterapi uygulamalarında kullanılan portakal yağının, neşeli ve canlandırıcı, aynı zamanda rahatlatıcı, sakinleştirici bir etkiye sahip hoş bir kokuya sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, özellikle kaygı, üzüntü, öfke, hipertansiyon, hayal kırıklığı ve diğer olumsuz ruh halleri yaşarken, aromaterapi ile destek sağlaması iyi etkiler sunmaktadır. Koku evin her tarafına yayıldığında, yemek kokuları gibi hoş olmayan kokuları etkili bir şekilde azalttığı ve aynı zamanda motivasyonu ve netliği artırdığı bilinmektedir. Portakal yağının aromatik faydalarının sadece sıcak bir ortam yaratmakla kalmayıp, aynı zamanda bağışıklık sisteminin gücünü ve direncini teşvik ettiği ve havadaki bakteri ve patojenleri ortadan kaldırdığı bilinmektedir. Sakinleştirici özellikleri onu doğal bir afrodizyak haline getirir. Sistematik olarak kullanıldığında, hem erkeklerde hem de kadınlarda düşük libido semptomlarını hafifletmek için idealdir. Portakal yağı kokusunun bilişsel işlevi geliştirdiğine inanılıyor, bu nedenle özellikle Alzheimer hastaları için anıları hatırlamayı kolaylaştırıyor. Yatmadan önce seyreltilmiş olarak havaya püskürtülen Portakal yağı, vücudun detoksifikasyon sürecini ve hormonları dengelemeyi kolaylaştırırken, uyku kalitesini arttırdığı bilinmektedir. Duşta portakal yağı, gevşeme hissini artırır ve anti-bakteriyel ve temizleme özelliklerine katkıda bulunur.

Kozmetik olarak kullanılan portakal yağının, parlaklığı ve pürüzsüzlüğü teşvik ederek cildin sağlığını, görünümünü ve dokusunu korumak için yararlı olduğu bilinmektedir. Bunu yaparken, akne belirtilerini ve diğer rahatsız edici cilt durumlarını azaltır. Masaj esnasında uygulandığında, iltihaplanma, baş ağrısı, menstruasyon ve düşük libido ile ilişkili rahatsızlıkları hafifleten kan akışını arttırdığı bilinmektedir. Ağrı ve ağrıya neden olan şişmeyi azaltarak kemiklerde, eklemlerde veya herhangi bir yaralanma ve enfeksiyon bölgesinde ağrıyı hafiflettiğine inanılmaktadır. Cilde uygulandığında, portakal yağının sıkılaştırıcı özelliği yaşlanma karşıtı faydalar sağlar. Ayrıca gözeneklerin görünümünü azaltırken cildi temizleyen ve detoksifiye eden bir tonik olarak da çalışır. Bu özellikler, portakal yağını cildi besleyen, kuruluğu ve tahrişi yatıştıran, zararlı bakterileri ortadan kaldıran, kolajen üretimini artıran ve cildi dolgunlaştıran, pürüzsüzleştiren ve aydınlatan nemlendiriciler ve temizleyiciler için ideal bir bileşen yapar. Nasırlara, özellikle ayaklara uygulandığında, nemlendirilirken yumuşatan etkili bir tedavi yaptığı bilinmektedir.

Tıbbi olarak kullanılan portakal yağı, ağrılı ve refleksif kasılmaları veya spazm olaylarını azaltan bir kas gevşetici olarak çalışır. Böylece konvülsiyonlar, öksürük, ishal ve burkulma gibi diğer sonuç problemlerini önler. Anti-mikrobiyal özellikleri, bakteriyel büyümeyi ve enfeksiyonu önlediğinden, kesik, ısırık, aşınma veya septik hale gelebilecek herhangi bir yaraya uygulama için idealdir. Bir tonik olarak, portakal yağı metabolik sağlığı ve işlevi sürdürürken hasarlı hücreleri onaran antioksidan aktivite gösterir.

Portakal Yağının Hasat Edilmesi

Portakalların ilk olarak Çin’e özgü bir ağaçtan elde edildiğine inanılmaktadır. Bununla birlikte, o zamandan beri portakal ağaçları Kuzey ve Güney Amerika, Meksika, Portekiz, Jamaika, İspanya, Fransa, İtalya, Korsika, Akdeniz Bölgesi, Kıbrıs, Mısır, Hindistan da dahil olmak üzere diğer tropikal ve alt tropikal iklimlere yayılmıştır.

Portakal ağaçları grimsi kahverengi kabuklarla yaprak dökmeyen ve 4-7,5 metre yüksekliğe ulaşabilir. Yaşla birlikte 15 metreye bile ulaşabilirler. Yaprak akslarında donuk dikenleri olan ince, açısal dalları vardır. Dallar sonunda yuvarlaklaşır ve ağaç genellikle bir yarımküre şeklini oluşturur. Portakal ağacının parlak, koyu yeşil yaprakları oval şekillidir ve minimum 3-4 cm büyür. Portakal çiçekleri küçük, beyaz ve kokulu, tek tek veya 2-6 kümelerinde büyür.

Çiçeklerin yumurtalıklarından yetişen yuvarlak meyveler, olgunlaşmamış olduğunda yeşil, olgunlaştığında sarı-turuncu olan kalın, kösele bir kabuğa sahiptir. Sıcak iklimlerde, kabuk yeşil rengini korur. Diğer zamanlarda sadece yeşil lekeleri tutar. Kabuk, meyvenin uçucu yağını içeren küçük bezlerle süslenmiştir.

Portakallar toplandıktan sonra, diğer birçok meyvenin yaptığı gibi olgunlaşmaya devam etmez, bu da maksimum yağ verimini elde etmek için doğru zamanda toplanmasına gerekli özen gösterilmesi gerektiği anlamına gelir. Hasat, elle veya mekanik olarak yapılır.

Portakal meyvesi, olgunlaştığında sarıdan turuncuya kadar değişen, epicarp olarak bilinen bir dış kabuktan oluşur. Kabuğun alt tarafında, süngerimsi ve kokusuz olan mesokarp adı verilen gözenekli beyaz bir doku tabakası vardır.

Portakal Yağı Nasıl Çıkarılır?

Taze portakal kabuğunda, meyvenin uçucu yağını içeren hücreler vardır. Bu durumda portakal yağının meyve kabuğundan elde edildiği anlaşılmaktadır. Ekstraksiyon işlemi önce kabukların portakallardan ayrılmasını, daha sonra preslenmeden önce öğütülmesini, doğranmasını veya delinmesini içermektedir. Olayların sırası farklılık gösterebilir, çünkü meyve kabukları, kabukların alt tarafında bulunan uçucu yağ torbalarını delmek için önce bir oluk ile yuvarlanabilir. Bu presleme işleminden kaynaklanan sıvı, yavaş yavaş birbirinden ayrılmaya başlayan, uçucu yağın toplandığı portakal suyu ve portakal yağının bir kombinasyonudur.

Daha farklı bir ekstraksiyon işleminde, portakal yağı, portakal suyunun bir yan ürünüdür. Bu işlem, tüm meyveyi içerir. Uçucu yağ meyve suyundan ayrılıp yüzeyine yükseldiğinde, santrifüj yoluyla toplanır.

Soğuk presleme, yağın antioksidanlarını ve aktif bileşenlerini ısı ile yok edilmeye karşı korur. Soğuk preslemeden sonra, bazı narenciye yağları buharla damıtılır. Alternatif olarak, portakal yağı, aynı zamanda çözücü özütleme vasıtasıyla üretilebilir. Ekstraksiyondan sonra, portakal yağı turuncu-sarı veya turuncu-kahverengi bir renge sahiptir ve meyvenin kendisinin hafif, taze, tatlı kokusunu verir.

Portakal Yağı Kullanım Alanları

Portakal yağının kullanımı, tıbbi ürünlerden kozmetik ürünlere kadar çok çeşitlidir. Sahip olduğu formlar arasında yağlar, jeller, losyonlar, sabunlar, şampuanlar, akne tedavileri, spreyler, deodorantlar ve mumlar bulunur.

Aromaterapi uygulamalarında kullanılan portakal yağı, dışarıya taze ve enerji verici kokusunu verir. Portakal yağının kokusunu solumak, aynı anda kaygıyı azaltan ve uyanık olma hissine katkıda bulunan yatıştırıcı, rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Portakal yağı, düşük ısıda bir difüzöre 5-6 damla eklenerek tüm odaya yayılabilir. Bu, ruh halini arttırmak ve hatta sindirimi iyileştirmek için birebirdir. Hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluğu hafifletmek için bir difüzörde 5 damla tatlı portakal yağı ve 5 damla lavanta yağı karıştırın. Portakal yağının kokusunu solumak, sinüs tıkanıklığını, baş ağrısını ve kaşıntıyı geçirmeyi kolaylaştırdığı için mevsimsel alerjilerle ilişkili burun tahrişini hafiflettiği de bilinmektedir. Giysilerin iyi kokması için çamaşırlara portakal yağı eklenebilir.

Kozmetik uygulamalarda kullanılan portakal yağının, özellikle egzamadan muzdarip olanlar için ten rengini arttırdığı bilinmektedir. Doğal bir nemlendirici için 1-2 damla portakal yağını 1-3 çay kaşığı badem, zeytin, hindistancevizi, kenevir, jojoba ve macadamia yağı ile karıştırın. Kırışıklıklar ve koyu lekelerin görünümünü azaltmak ve kolajen üretimini teşvik etmek için bu karışımı cilde uygulayın. Portakal yağı, cildin iyileşmesini kolaylaştırdığı bilinen çay ağacı yağı gibi diğer yağlarla da kombine edilebilir.

Akneden etkilenen ciltler için portakal yağı, küçük bir pamuk parçası üzerinde az miktarda hindistancevizi yağı ile kombine edilebilir ve etkilenen bölgelere uygulanabilir. Bu karışım, bakterileri ortadan kaldırmak, iltihabı yatıştırmak, akne ile ilişkili ağrı ve şişmeyi azaltmak ve kuruluğu önlemek için kullanılır. Daha da yüksek bir etki için portakal yağı, sardunya yağı veya tarçın yağı ile harmanlanabilir. Cildinizin portakal yağına olumsuz bir reaksiyonu olmayacağı öğrendikten sonra, ılık bir banyo suyuna birkaç damla yağ eklenebilir. Akne lekesi tedavisi için, doğrudan tatlı portakal yağına batırılmış bir pamuklu çubuk, akneye katkıda bulunan ve daha da kötüleştiren bakterileri azaltmak için cildin etkilenen bölgelerine kullanılabilir.

Saçta kullanılan portakal yağı ve bal kombinasyonunun bakterileri yok ettiği, nemi geri kazanarak kepek ve kaşıntıyı azalttığı ve hayati doğal yağlardan herhangi birini çıkarmadan kafa derisinin pH’ını dengelediği bilinmektedir.

Tıbbi uygulamalarda kullanılan portakal yağı, iltihabı azaltabilir, rahatlamayı teşvik edebilir ve dolaşımı artırabilir. Bir taşıyıcı yağ ile birleştirilmesi ve karın bölgesine masaj yapılması, sindirimi kolaylaştırmak ve iyileştirmek için iyi bir seçenektir. Krampları ve kabızlığı hafifletir. Daha yüksek etki için portakal yağı, bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmeden ve karnına masaj yapmadan önce nane yağı ile kombine edilebilir. Portakal yağının idrar söktürücü özelliklere sahip olduğu bilinmektedir, bu nedenle göbeğe masaj yapmak da mesane ve lenfatik sistemi uyarırken toksinlerin, özellikle sindirim sisteminden salınmasını teşvik eder.

Portakal yağının anti-enflamatuar özellikleri, eklemlerde ağrı ve şişlik çekenlere rahatlama sağlayabilir. Artrit semptomlarına hitap eden yatıştırıcı bir balsam için düşük ateşte 1 yemek kaşığı hindistancevizi yağı eritin. Daha sonra 10 damla portakal yağını karıştırın. Bu merhemi, cilt tamamen emene kadar etkilenen bölgelere uygulayın. Benzer şekilde, ödem belirtilerini azaltmak için 3 yemek kaşığı susam tohumu yağı ve 10 damla tatlı portakal yağını karıştırın. Bu karışım tamamen emilene kadar şişmiş ayaklara ve ayak bileklerine masaj yapılmalıdır.

Portakal Yağı Çeşitleri ve Kullanım Kılavuzu

Tatlı Portakal Yağı

  • Botanik Adı: Citrus sinensis
  • Bulunduğu Yer: Brezilya
  • Faydaları: Ruh hali üzerinde sakinleştirici ve dengeleyici bir etki yaratır.

Portakal Yağı

  • Botanik Adı: Citrus aurantium
  • Bulunduğu Yer: İtalya
  • Faydaları: Cildin nem ve yağlılığını dengeler. Yağlı cilt ve tıkanmış gözenekleri olanlar için ideal bir temizlik maddesi olur. Cildi doğal yağlarından arındırmadan temizler. Akne eğilimli, tıkanmış, donuk veya yağlı cilde fayda sağlar. Ruh hali üzerinde yatıştırıcı ve canlandırıcı bir etkiye sahip olur. Kabızlık, ishal, şişkinlik ve mide kramplarını hafifleterek sindirim işlevlerini geliştirir. Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

Kan Portakalı Yağı

  • Botanik Adı: Citrus sinensis
  • Bulunduğu Yer: İtalya
  • Faydaları: İltihaplanma ile ilişkili çeşitli sağlık sorunları için etkili bir çözüm olabilir. Ateşten muzdarip olanlara veya toksik maddelerin yan etkilerine etkili bir şekilde rahatlama sunar. Küçük yaraların veya yanıkların enfekte olmasını önlemeye çalışırken onu ideal hale getiren anti-septik ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Üzüntü ve stres gibi olumsuz duyguları ele almak için ideal hale getirerek ruh hali için canlandırıcı olarak nitelendirilen hoş bir aroma sahibi. Spazmları ciddi hale gelmeden önce ele alan kas gevşetici olarak değerli kılan anti-spazmodik özellikleri mevcut.

Portakal Yağının Yan Etkileri

NAHA yönergelerine göre, (NDA) uçucu yağların yutulması önerilmemektedir. Terapötik amaçlar için portakal yağını kullanmadan önce bir tıp doktoruna danışılması zorunludur. Hamile ve emziren kadınlar ile reçeteli ilaç alanların özellikle bir doktorun tıbbi tavsiyesi olmadan portakal yağı kullanmamaları önerilir. Yağ, özellikle 7 yaşın altındaki çocuklar için erişilemeyen bir yerde saklanmalıdır.

Portakal yağını kullanmadan önce cilt testi yapılması önerilir. Bu işlem portakal yağını taşıyıcı bir yağda seyrelterek ve hassas olmayan küçük bir cilt bölgesine az miktarda uygulayarak yapılabilir. Portakal yağı asla gözlerin, iç burun ve kulakların yakınında, özellikle de hassas cilt bölgelerinde kullanılmamalıdır. 48 saat içinde alerjik bir reaksiyonun olmaması, yağın kullanımının güvenli olduğunu gösterir. Portakal alerjisi olan bireylerin portakal yağı alerjisi riski daha yüksektir ve kullanımından kaçınmalıdır.

Topikal olarak uygulandıktan sonra, portakal yağı foto-toksik aktivite sergilediğinden güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Bu, UV radyasyonuna maruz kalmanın etkilerini arttırdığı ve böylece kabarcıklar, yanıklar, kabuklar, kızarıklık ve cilt pigmentasyonundaki değişiklikleri içeren cilt tahrişine neden olabileceği anlamına gelir. Fotosensitiviteyi önlemek için topikal uygulamada portakal yağı kullananların, özellikle sıcak iklime sahip bölgelerde, açık havada uzun süre vakit geçirmeden önce 72 saat beklemesi gerekir.

Portakal yağı, toksik olmayan ve tahriş edici olmayan bir yağ olarak bilinir. Bununla birlikte, muhtemelen yağ seyreltilmeden kullanılırsa ortaya çıkması muhtemel potansiyel yan etkiler arasında dermatit ve cilt iltihabı bulunur. Alerjik reaksiyon durumunda, ürünü kullanmayı bırakın ve bir sağlık değerlendirmesi ve uygun iyileştirici eylem için derhal bir doktora, eczacınıza veya alerjiste başvurun. Bu yan etkileri önlemek için, kullanmadan önce bir tıp uzmanına danışın. Kanser, kalp hastalığı, karaciğer hasarı veya cilt bozuklukları gibi sağlık sorunları olanların özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.