Lavanta, kökeni Akdeniz Bölgesi’ne ait olup Ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesindeki bitkilerindendir. Hindistan’dan Akdeniz çevresindeki ülkelere kadar oldukça geniş bir yetişme alanı vardır. Çalı görünüme sahip olup toplu başaklar halinde yetişir.

Genel olarak mor, mavi ya da kırmızı renkte açan çiçekleri vardır. Boyları ise ortalama 40 ile 50 cm arasında değişkenlik gösterir. Faydaları ve kullanım alanları oldukça geniş olan lavanta yağı, yüzyıllardır sıkça tercih edilir. Hem vitamin hem de mineral yönünden oldukça zengin olmasından dolayı günümüzde çay olarak da tüketimi mevcuttur.

Lavanta yağının üretimi çelik alarak yapılır. Bunun başlıca nedeni ise çelikleme ile çok kolay çoğaltılabilmesi ve bitkinin tohumlanma sürecinin çeliklemeye göre daha zor olmasıdır.

Yağ, buhar damıtma yöntemi kullanılarak bitkiden çıkarılır. Bileşen maddelerinin sayısı oldukça fazladır. Bitkinin çiçek ve çiçeğe yakın kısımlarından uçucu yağ elde edilir.

Lavanta Yağı Nerelerde Kullanılır?

Lavanta Yağı günümüzde pek çok alanda kullanılır. Kozmetikten bitkisel ilaç tedavilerine kadar oldukça geniş bir kullanım alanı olmasından dolayı ürünlere de rahatlıkla ulaşabilme imkanı vardır. Özellikle hoş kokularından dolayı ev dahil pek çok mekanda da tercih edilir.

Yetişkin kadın ve erkeklerin rahatlıkla kullanabilecekleri bu ürünün çocuklarda kullanılması tavsiye edilmemektedir. Pek çok hastalığın tedavisinde bitkisel yöntem olarak tercih edilen lavanta yağlarının bu alandaki kullanımları için doktora danışılması tavsiye edilir.

Sanayi alanında ise genel olarak kozmetik ürünleri ve sabunların üretiminde kullanılır. Antik çağlardan bu yana aktif olarak kullanılan lavanta yağı faydalarından dolayı da pek çok kişi tarafından yoğun ilgi görür.

Lavanta Yağının Sağlık Alanındaki Kullanımı

Sağlık sektöründe bitkilerin etkisi bilimsel açıklamalarla ispat edilmiştir. Lavanta Yağı da bu ürünler arasında yer alır. Özellikle anksiyete ve sinirsel rahatsızlıkları olan kişiler için oldukça avantajlı bir üründür. Hiçbir şeye ilave etmeden sadece koklamak dahi büyük oranda etkilidir. Canlılık veren bir aromaya sahip olmasından dolayı depresyon gibi olumsuz durumlarda da etkisi büyüktür.

Lavanta yağıyla vücudun ağrı yapan eklem kısımlarına 10 ya da 15 dakika kadar masaj yapmak ağrıların kesilmesini sağlar. Ayrıca böcek ısırması ve arı sokması gibi durumlarda da enfeksiyon riskinin önüne geçebilmek adına kullanılabilir.

Bağırsak hareketliliğin artırarak sindirimin daha rahat bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Kusma, hazımsızlık ve ishal gibi kronik rahatsızlıkların düzene gitmesi konusunda da etkileri oldukça büyüktür. Öksürük ve astım gibi sorunlarda gösterdiği olumlu etki pek çok kişi tarafından bilinir.

Daha Sağlıklı Saçlar İçin Lavanta Yağı

Lavanta saçların ve saç derisinin de beslenmesinde büyük oranda etkilidir. Saçları durulamadan önce bir miktar lavanta yağıyla yıkamak hem kısa sürede uzamasını hem de daha parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar. Saç dökülmesi tedavisinde de insanların karşısına çıkan lavanta yağının yüksek oranda dökülme sorununu çözdüğü bilimsel olarak açıklanmıştır.

En etkili sonucu almak için belirtilen talimatlar doğrultusunda kullanmak büyük önem taşır. Küçük çocuklarda kullanılması genel olarak tavsiye edilmeyen yağ bitlenme durumlarında az miktarda olmak şartıyla tercih edilebilir. Şampuan kutusunun içerisine birkaç damla lavanta yağı ilave ederek her banyoda etkisinden faydalanılabilir.

Böceklerle Mücadele Lavanta Yağı Etkisi

Yaz ya da kış dönemi fark etmeksizin herkesin korkulu rüyası olan böcekler mekanların her alanında ortaya çıkabilir. Böceklerle mücadele sadece evlerde değil iş yeri gibi pek çok toplu yaşam alanlarında yaşanan ortak bir problemdir. Bu durumda lavanta yağının etkileri oldukça büyüktür. Özellikle bitki yetiştirmeyi seven kişiler saksı diplerine bir miktar lavanta yağı damlattığında ortaya çıkan sonucu kısa süre içerisinde görebilirler.

Lavanta yağının kokusu böcekler tarafından sevilmediği için böceksavar görevi görür. Ayrıca böceklerin yuvası olduğu düşünülen bölgelere de birkaç damla yağ konulabilir. Aynı durum kıyafetler için de söz konusudur. Dolaplarda saklanılan kıyafetlerin üzerine lavanta yağı damlatmak hem böceklerden uzak tutar hem de giysilerin hoş kokmasını sağlar.

Lavanta Yağı İle Cilt Temizliği

Sağlık, saç bakımı ve böcek ilacı gibi farklı alanlarda kullanılan lavanta yağları cilt bakımı konusunda da etkili bir üründür. Özellikle yaşlanmaktan korkan kişiler için kısa sürede çözüm sunar. Günde birkaç damla lavanta yağıyla cilde masaj yapılarak kırışıklıkların giderilmesi sağlanır. Yağ, cilde pamuk yardımıyla sürülebilir. Aynı zamanda lavanta yağının ilave edildiği özel cilt maskeleri vardır. Evde uygulanması basit olan tarifelere birkaç damla yağ eklenebilir.

Cilde parlaklık verme özelliğiyle de bilinen bu ürün daha ferah bir görünüme kavuşulmasına etki eder. Ergenlik çağındaki gençlerin en büyük problemlerinden biri olan akne ve sivilce gibi sorunlardan bu ürünlerle kurtulmak mümkündür. Egzama tedavisinde de etkili olduğu bilinir.

Ciltte mevsimsel geçişlere ya da farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kızarıklık durumuna lavanta yağıyla son verilebilir. Üstelik enfeksiyon ve yara durumlarında da kısa süre içerisinde iyileştirme göstermesinden dolayı sıkça tercih edilir. Temizliğinden emin olunan bir pamuk yardımıyla birkaç damla yağ yara ve enfeksiyon bölgesine temas ettirilir. Bu sayede iyileşme süreci ekstra bir şekilde hızlanır.

Lavanta Yağının Olası Yan Etkileri

Her üründe olduğu gibi lavanta yağının da fazla kullanıldığı durumlarda bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Az miktarda ve gerekli dozlarda kullanıldığında ciddi yan etkileri yoktur. Uzun süreli ve çok miktarda kullanımlarda ciltte tahrişe neden olabilir. Başlangıçta hissedilmese dahi sık kullanımlardan bir süre sonra baş ağrısı ve mide bulantısı gibi durumlar oluşabilir.

Ağız yoluyla kullanmadan önce alkol ya da başka bir ilaç alınmamış olması gerekir. Aksi takdirde yağ diğer etken maddelerle etkileşime girebilir. Buna bağlı olarak zehirlenme gibi durumlar söz konusu olabilir. Normal şartlarda yağın ağız yoluyla kullanılması kesinlikle önerilmemektedir. Bunun dışındaki kullanımlar için ise belirlenen doz miktarını aşmamak gerekir. Ortaya çıkan olumsuz durumların tamamı fazla kullanım sonucu oluşur.

Lavanta Yağının Faydaları

  • Uyku problemlerinin önüne geçer. Geceleri uyku sıkıntısı çeken ve yatakta sürekli dönen kişiler için lavanta yağı etkili bir çözümdür. Yastığın kenarına bir bardak içerisine lavanta yağı koymak daha rahat uyku sağlar. Uyumak için içilen bitki çaylarının içerisinde lavanta yağı damlatılabilir.
  • Özellikle soğuk havalarda dudak çatlaması yaşanan en büyük cilt sorunları arasında yer alır. Kuru ve çatlamış dudaklar kadınlar için çirkin bir görüntüye yol açar. Ruj sürüldüğünde istenilen sonuç elde edilmez. Bu durumda bir pamukla beraber dudaklara lavanta yağı sürmek kısa sürede etkisini gösterir.
  • Parfüm görevi görür. Doğal bir Kokuya sahip olmak isteyen kişiler için lavanta yağı ilk seçimlerden biridir. Ense, kulak arkası ve bilek gibi bölgelere az miktarda sürüldüğünde dahi hoş bir koku oluşur. Etkisi de uzun süre devam eder.
  • Yanık acısını keser. Güneş ve başka sebeplerden dolayı oluşan yanıkların tedavisinde kullanılır. Antiseptik özelliğinden dolayı kısa süre içerisinde iyileştirici etkisi vardır. Masaj yardımıyla sürülmesi yeterli olur.