Havuç Çekirdeği Yağının Özü

Aromaterapi uygulamalarında kullanılan havuç çekirdeği yağı, beyin ve sinir fonksiyonlarının yanı sıra dolaşımı da uyarır. Sıcak, dünyevi, odunsu ve otsu kokusu, yorgunluk, halsizlik, kaygı ve stres duygularını azalttığı bilinen yatıştırıcı, ferahlatıcı bir etkiye sahiptir.

Kozmetik olarak kullanılan havuç çekirdeği yağı, cilt hasarını onarır, kasların ve dokunun sarkmasını önlemek için cildi sıkılaştırır. Bedensel toksinleri uzaklaştırarak bağışıklığı artırır, kas ve eklem iltihaplanmasını azaltır.

Tıbbi olarak kullanılan havuç çekirdeği yağı, kan basıncını düşürür, enfekte cilt ve yaraların iyileşmesini kolaylaştırır, boğaz ve hıçkırıkları yatıştırır ve virüslerin neden olduğu rahatsızlıkları hafifletir.

Havuç Çekirdeği Yağı Tarihi

Havuç çekirdeği yağı, havucun kurutulmuş tohumlarından elde edilir. Daha yaygın olarak yabani havuç olarak bilinir. Havuç çekirdeği yağı genellikle havuç çekirdeği yağı ve havuç yağı ile karıştırılır. İlk yağ, bitkisel yağın soğuk preslenmiş yabani havuç tohumları ile aşılanmasıyla elde edilirken, ikinci bitkisel yağ, bitkisel yağın yumuşatılmış yabani havuç veya havuç kökü ile aşılanmasının ardından süzülmesinin sonucudur. Bu nedenle, her ikisi de infüzyon yağlarıdır, ancak biri tohumlarla, diğeri de kökle infüze edilir. Bununla birlikte, uçucu yağ genellikle tohumlardan buharla damıtılır.

Havuç çekirdeği yağı kullanımı, iltihabı yatıştırmak ve hazımsızlığı hafifletmek için kullanılmaktadır. En eski bulgular Yunanlılar, Romalılar, Mısırlılar, Fransızlar ve Hintliler zamanına dayanmaktadır. Bu coğrafi bölgelerin bazılarında, aynı rahatsızlıkları ele almak için bergamot ve limonun esansiyel yağları ile birleştirildi.

Havuç çekirdeği yağı, geleneksel Çin tıbbında, kas ağrısına yönelik bir banyo veya masaj yağı olarak, aynı zamanda da dizanteri ve solucanlar gibi bağırsak rahatsızlıkları için etkili bir tedavi olarak kullanılmıştır. Ayrıca geleneksel olarak parfüm üretiminde odunsu nüansını “oryantal” ve “aldehidik” kokulara katkıda bulunmak için kullanılır.

Havuç Çekirdeği Yağı Faydaları

Havuç çekirdeği yağının ana kimyasal bileşenleri, Karotol, Dausen, beta-Bisabolen ve Daucol’dur.

Aromaterapi uygulamalarında kullanılan havuç çekirdeği yağının, dolaşımın yanı sıra beyin ve sinir fonksiyonlarını artıran uyarıcı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Enerji seviyelerini ve uyanıklığı arttırır. Sindirim sıvılarının, enzimlerinin, hormonlarının ve bağırsakların kas kasılmalarının salınmasını uyararak, sindirim sisteminin ve metabolizmanın etkin hareketini korur.

Yayıldığında, havuç çekirdeği yağının sıcak, dünyevi, odunsu ve otsu ama hafif tatlı kokusu, yorgunluk, halsizlik, kaygı ve stres duygularını azalttığı bilinen yatıştırıcı, ferahlatıcı bir etkiye sahiptir. Vücudu parazitlere ve virüslere karşı korumak için mukoza zarlarını güçlendirerek sindirim sisteminin ve solunum sisteminin çalışmasını ve etkinliğini arttırdığı bilinmektedir.

Aşağıdaki yağlardan herhangi biriyle birleştirildiğinde, aromatik olarak çekici bir harmana katkıda bulunduğu bilinmektedir: Avokado Yağ ve Bergamot, Kakule, Sedir Ağacı, Sardunya, Ardıç, Lavanta, Limon, Kireç, Portakal, ve Sandal Ağacı.

Havuç çekirdeği yağı, bağışıklığı arttırmaya yardımcı olur. Kas ve eklem iltihaplanmasını azaltır, sıvı tutulmasını giderir.

Sadece cilt sağlığını geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda kirlilik ve çevresel strese maruz kalmış ciltte oluşan hasarı onaran, yaşlanma belirtilerine yol açan destekleyici ve koruyucu bir etki ile çalışır. Dahası, yeni doku ve yeni cildin büyümesini uyarır. Böylece daha net, daha parlak, eşit tonlu bir cilt yaratır. Neme katkıda bulunarak, cildi akne, dermatit, egzama, sedef hastalığı ve çeşitli yaralar gibi rahatsızlıklardan kaynaklanan tahrişten kurtarır. Cildin pürüzsüz, sağlam, beslenmiş, canlandırılmış ve sağlıklı olmasını sağlar. Havuç çekirdeği yağının kuru ve çatlak cilt üzerinde düzenli kullanımı, nasırların yumuşamasına, yara izlerinin daha hızlı iyileşmesine, tahrişin yatıştırılmasına ve kızarıklık ve yaşlılık lekeleri gibi istenmeyen lekelerin solmasına neden olabilir.

Saçta kullanıldığında, saç derisini ve kırılmış uçları onarmak için zararlı bakterilerin, mantarların ve kepeklerin neden olduğu kaşıntı gibi dehidrasyon ve tahrişe yatıştırıcı bir rahatlama sağladığı bilinmektedir. Cildi tonladığı gibi, bir tonik olarak da çalışır. Donuk veya hasarlı görünen veya hissedilen saçlara uygulandığında, saç sağlığını ve parlaklığını geri kazandırır.

Tıbbi olarak kullanılan havuç çekirdeği yağı, kan basıncını düşürmenin yanı sıra enfekte cilt ve yaraların iyileşmesini kolaylaştırmak için çalışır. Solunduğunda, boğaz ağrılarını ve hıçkırıkları yatıştırırken, vücut sistemlerinin, özellikle solunum sisteminin sağlığını ve aktivitelerini arttırdığı söylenir. Viral enfeksiyonları ele alma kabiliyeti nedeniyle, soğuk algınlığı, öksürük, grip, kabakulak ve kızamık gibi virüslerin neden olduğu rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olmak da faydalıdır.

Diüretik özellikleri havuç çekirdeği yağının idrara çıkma yoluyla vücudun atık ve toksinleri atma sıklığını arttırmak için yararlı olmasını sağlar. Bu da, boşaltım sistemini kirlettiği bilinen yağ, safra, ürik asit ve zararlı bakterileri içeren toksin birikimi ile ilişkili birkaç rahatsızlığın nedenlerini ve semptomlarını önlemeye yardımcı olur. Benzer şekilde, böbrekleri temizler, böbrek taşlarının rahatsızlığını hafifletir ve düzenliliği teşvik etmek ve daha az acı verici hale getirmek için menstruasyonu kolaylaştırır. Doğumdan sonra kullanımının kadınların anne sütü üretmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Havuç Çekirdeği Yağı Kullanım Alanları

Aromaterapi uygulamalarında kullanılan havuç çekirdeği yağı, stres giderici bir karışım yapmak için kullanılabilir. Anksiyete duygularını hafifletmek, dikkat ve konsantrasyonu arttırmak ve metabolizmayı arttırmak için bir buhurdanlığa 3-6 damla eklenebilir.

Uykuya teşvik etmek için faydalıdır, böylece uykusuzluktan muzdarip olanlara yardımcı olur. Daha yoğun bir koku için, yatmadan hemen önce yastığınızın bir köşesine 1 damla havuç çekirdeği yağı, 1 damla lavanta yağı damlatın.

Kozmetik uygulamalarda kullanılan havuç çekirdeği yağı, cilt hasarını onarmak ve önlemek için seyreltmeden sonra doğrudan cilde uygulanabilir. 3-5 damla havuç çekirdeği yağını 1 çay kaşığı aspir ya da hindistancevizi yağı ile karıştırın. Dairesel hareketlerle, bu doğal nemlendirici karışımı cilde günde 1-2 kez masaj yapın.

Güneşe aşırı maruz kalınca hasar gören cildi rahatlatmak için 5 damla havuç çekirdeği yağını 120 ml (4 oz.) cam bir kavanozun içinde ¼ bardak Aloe Vera Jel ile birleştirin. Bu yatıştırıcı merhem güneş yanığından etkilenen cilt bölgesine yumuşatılabilir.

Kuruluk ve kepek nedeniyle kaşıntıyı yatıştırdığı bilinen bir saç maskesi için 6 damla havuç çekirdeği yağını 2 yemek kaşığı bal ile birleştirin. 2 çay kaşığı badem yağı ve 3 yememek kaşığı yulaf ezmesini ekleyin. Tüm yağları iyice karıştırdıktan sonra, karışıma kafa derisine masaj yapın ve tarak ile  tarayın. Şampuanla yıkamadan önce saç ve saç derisinde 5 dakika bekleyin.

Tıbbi uygulamalarda kullanılan havuç çekirdeği yağı şişkinlik, adet krampları, hazımsızlık ve ödem gibi karın rahatsızlığından kurtulmak için kullanılabilir.

Havuç Çekirdeği Yağının Faydalarına Yakından Bakış

Havuç Çekirdeği Yağı

  • Botanik Adı: Daucus carota
  • Ekstraksiyon ve Bitki Bölümü: Tohumlardan damıtılmış
  • Menşei Ülke: Hindistan
  • Faydaları: Duygusal dengeyi kurar. Enerjiyi dengeler. Kırışıklıkların görünümünü düzelten ve cildin yağ üretimini dengeleyen yaşlanma karşıtı özelliği sayesinde cilt sağlığı ürünlerinde kullanım için yararlı olur. Saç ürünlerinde etkili bir yağ düzenleyici bileşen olabilir. Küçük cilt yaralanmalarının onarımını kolaylaştırır, güneş yanıklarını yatıştırır ve çatlakları ve yara izlerini soldurur. Masaj ve aromaterapide kullanıldığında uyarıcı etkiye sahiptir. İltihaplı veya tahriş olmuş ciltler için yatıştırıcı olur. Stres ve yorgunluğu gideren tatlı, yumuşak, kuru ve dünyevi bir aroma yaratır. Cildi yumuşatırken elastikiyetini artırır. Vücut sistemlerini, özellikle sindirim sistemini temizler. Bir masaj esnasında veya banyo suyu karışımında kullanıldığında egzama, sedef hastalığı, ülser gibi cilt rahatsızlıklarının semptomlarını azaltır veya rahatlatır. Burun, boğaz ve akciğerlerin mukoza zarlarını güçlendirir, böylece solunum sisteminin işlevini artırarak bronşit ve grip gibi koşulları iyileştirir.

Havuç Çekirdeği Yağı Yan Etkileri

NAHA yönergelerine göre, (NDA) uçucu yağların yutulması önerilmemektedir. Terapötik amaçlar için havuç çekirdeği yağını kullanmadan önce bir tıp doktoruna danışmak zorunludur. Hamile ve emziren kadınlar ile reçeteli ilaç alanların, bu ürünü bir doktorun tıbbi tavsiyesi olmadan kullanmamaları özellikle tavsiye edilir. Yağ, özellikle 7 yaşın altındaki çocuklar için erişilemeyen bir yerde saklanmalıdır.

Havuç çekirdeği yağını kullanmadan önce bir cilt testi önerilir. Bu işlem, uçucu yağı, taşıyıcı bir yağda seyrelterek ve hassas olmayan küçük bir cilt bölgesine az miktarda uygulanarak yapılabilir. Havuç çekirdeği yağı asla gözlerin, iç burnun ve kulakların yakınında veya özellikle hassas cilt bölgelerinde kullanılmamalıdır.

Havuç çekirdeği yağının potansiyel yan etkileri arasında kusma ve konvülsiyonlar bulunur. Kullanıcının, yağ topikal olarak uygulandıktan sonra en az 48 saat boyunca iç mekanda kalması önerilir, çünkü güneşe maruz kaldığında cilt hassasiyetine neden olabilir, bu da fotosensitivite olarak bilinir.

Ruh halleri, davranışlar veya bozuklukları yönetmek için tıbbi bakım isteyenler, bu esansiyel yağı, herhangi bir tıbbi tedavinin veya reçetenin yerine bir tamamlayıcı ilaç olarak kullanmamalıdır. Alerjik reaksiyon durumunda, ürünü kullanmayı bırakın ve bir sağlık değerlendirmesi ve uygun iyileştirici eylem için derhal bir doktora, eczacınıza veya alerjiste başvurun.