Genel

Bergamot Yağı Kullanım Alanları ve Faydaları

bergamot yağı

Bergamot Yağının Özü

Bergamot meyvesinin adını nasıl aldığı konusunda çok sayıda teori var. Bunların en popüler olanı ise yetiştirildiği ve satıldığı İtalyan kentinin adından alıyor olmasıdır.

Bergamot yağı, İtalyan halk tıbbında ve Ayurveda tıbbında sindirim, cilt sağlığı ve ateşle ilgili sorunları etkili bir şekilde rahatlatmada kullanılmıştır. 

Normal siyah çaya bergamot yağı eklenmesi, oldukça popüler olan Earl Grey çayının yaratılmasına neden olmuştur.

Şu anda İtalya’nın Calabria kentinde üretilen bergamot yağının uluslararası ticaret pazarında en yüksek kaliteli bergamot yağı olduğu düşünülmektedir.

Bergamot Yağının Tarihi

Bergamot, Citrus adıyla daha iyi tanımlanan Rutaceae ailesine aittir. Bu ağacın meyvesi, limon ile portakal arasında bir aromaya sahip olup, küçük, yuvarlak meyveye hafif armut şeklindedir. Genel olarak sarı renkli olsa da bazıları turuncuya benzediğini düşünmektedir. Bergamot, parfümeri endüstrisinde popüler bir kokudur ve güçlü kokusu ile birçok parfümde önemli bir bileşen haline gelmektedir.

Meyvenin bergamot adını nasıl aldığı konusunda pek çok teori var. Bunlardan biri, adının “Rab’bin armutu” olduğu için Türkçe olduğudur. Bir diğer teori ise adın yaygın olarak yetiştirildiği ve ilk satıldığı yer olan İtalya’nın Bergamo kentinden türediğini belirtir. Meyve ayrıca Arjantin, Brezilya, Cezayir, Fildişi Sahili, Fas, Tunus, Türkiye ve Güneydoğu Asya’da da üretilmektedir. Bergamot ağacı tropik bir bitki olmasına rağmen Avrupa’da yetişebilmektedir.

Tarihsel olarak bakıldığı zaman bergamot meyve suyu, İtalya’nın yerli halkı tarafından sıtmayı tedavi etmek ve bağırsak solucanlarını atmak için kullanılırken, bergamot yağı İtalyan halk tıbbında antiseptik olarak ve ateşi azaltmak için kullanıldı. Bergamot yağı siyah çayda aroma olarak kullanıldığı için Earl Grey çayı meydana geldi. Ayurveda tıbbında, bergamot yağı akne, deri döküntüleri, yaralar, boğaz ağrısı ve mesane enfeksiyonlarını yatıştırmak için kullanılmıştır. Ateş, obezite, depresyon, egzama, diş eti iltihabı, şişkinlik, iştahsızlık ve kompulsif davranışları azaltmak için de kullanılır.

İtalya’nın Calabria kıyı bölgesindeki mevcut bergamot yağı üretimi, dünyadaki toplam üretimin %80’ini oluşturmaktadır ve uluslararası ticaret pazarında en yüksek kaliteli yağ olduğu düşünülmektedir. Bergamot, sağlığa yararları ve çok çeşitli uygulamaları sayesinde günümüzde kullanılan en popüler esansiyel yağlardan biridir.

Bergamot Yağının Faydaları

Bergamot yağının ana kimyasal bileşenleri şunlardır: Limonen, Linalil Asetat, Linalool, Pinen, Bergaptene, Terpineol, Nerol, Neril Asetat, Bis-Bisabolen, Geraniol, Geraniol Asetat ve Myrcene.

Aromaterapi uygulamalarında kullanılan bergamot yağının endişeyi ve stresi azaltmaya yardımcı olduğu ve böylece depresyon belirtilerini hafiflettiği bilinmektedir. Yağın α-Pinen ve Limonen bileşenleri onu canlandırıcı ve uyarıcı yapar. Bergamot Yağı, sindirime ve besin emilimine yardımcı olan hormonları ve sıvıları artırarak metabolizmayı koruyabilir. Bu, bağırsak hareketlerini daha düzenli hale getirerek kabızlığı azaltabilir. Bergamot yağının aroması yatıştırıcıdır ve kullanıcıyı huzurlu bir duruma getirerek uykusuzluk gibi uyku bozukluklarına yardımcı olabilir. Bergamot yağının anti-spazmodik doğası, kronik öksürük gibi solunum sorunlarından muzdarip olanların olumlu etki bulabilmesini sağlar. Anti-konjestif ve balgam söktürücü özellikleri, burunu temizler ve balgam ve mukusu gevşeterek daha kolay nefes almayı teşvik eder, böylece hastalığa neden olan mikrop ve toksini ortadan kaldırır.

Genel olarak kozmetik veya topikal olarak kullanılan bergamot yağı, zararlı bakterilerin büyümesini önleyerek cildi dezenfekte edebilir. Banyo suyuna veya sabunlara eklendiğinde, cilt ve topuklardaki çatlakları giderirken cildi enfeksiyonlara karşı korur. Saç ürünlerinde kullanılır, saçın parlaklığını artırabilir ve saç dökülmesini önleyebilir. Ağrı hissini azaltan hormonları uyararak baş ağrılarını, kas ağrılarını ve burkulmaları hafifletebilir. Bir sikatrizan olarak, bergamot yağı cildin yağ üretimini dengeleyebilir ve cilt tonunu dışarı çıkararak istenmeyen izlerin ve yara izlerinin görünümünü azaltabilir. Bergamot yağı doğal bir deodorant olarak kullanılarak, vücut kokusuna neden olan bakterileri yok edebilir.

Tıbbi olarak kullanılan bergamot yağı, ateşe neden olan enfeksiyonlarla savaşarak vücudun hastalıktan kurtulmasına yardımcı olan bir febrifüj olarak çalışır. Terleme salgısını teşvik ederek, vücuttaki gözenekleri ve bezleri temizleyerek toksinleri temizlerken vücut sıcaklığını azaltır. Bergamot yağı, septik olmaktan koruyarak ve yeni enfeksiyonların oluşmasını önleyerek, yaraların ve egzamaların hızlı iyileşmesini teşvik etmeyi etkili kılan özelliklere sahiptir.

Bergamot yağının birçok terapötik özelliğe sahip olduğu bilinmektedir.

Bergamot Yağının Hasat Edilmesi

Bergamot ağacı, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Kökleri 1862’de çürümeye başladığında, Calabria’daki neredeyse tüm narenciye bahçeleri yok edildi. Daha sonra bergamot tomurcuklarını acı portakallara aşılayarak yeniden yetiştirilmeye başlandı. Ağacın dayanıklı olmasına rağmen, meyvenin kendisi tüm narenciye meyvelerinin en narinidir ve dona karşı korunmalıdır.

Kışın, küçük, beyaz, kokulu yıldız şekilli çiçekler açmaya başlar. Bergamot meyvesi olgunlaştıkça sararır ve görünüşü küçük bir portakal ile karşılaştırılabilir.

Ağaç aşılamadan 3 yıl sonrasına kadar meyve vermez. Ağaç 12 yaşından sonra tamamen olgunlaşır, bu sırada yüzlerce meyve üretebilir. Ağaç 15 yaşına geldikten sonra yaklaşık 1 kilo esans üretebilir. 70-80 yaşları arasında ağacın verimliliği düşmeye başlar ve kullanılamaz hale gelir.

İtalya’da, bergamot meyveleri Kasım ve Ocak ayları arasında tam olgunlaşmadan önce elle toplanırlar.

Bergamot Yağı Nasıl Çıkarılır?

Bergamot yağı üretiminde meyve kabuğu soyulur ve daha sonra esans yağlarını su ve meyve parçalarından ayıran santrifüj kuvvetine bırakır. Soğuk presten sonra, bergamot yağının rengi açık sarıdan koyu yeşile döner. Kokusu, baharatlı bir alt ton ve çiçek nüansıyla taze ve tatlıdır.

Bergamot Yağı Kullanım Alanları

Bergamot yağı kullanımı, tıbbi faydalardan kozmetik ürünlere kadar çok çeşitlidir. Oluşturulan formları arasında yağlar, jeller, losyonlar, sabunlar, şampuanlar, spreyler ve mumlar bulunur.

Bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmiş ve topikal olarak kullanılan bergamot yağı, artrit ile ilişkili baş ağrıları ve rahatsızlıklar dahil olmak üzere kas ağrılarını ve vücut ağrılarını hafifletir. Anti-enflamatuar özellikleri kızarıklık, kaşıntı ve şişliği giderir. Antiseptik ve sıkılaştırıcı aktiviteleri nedeniyle bergamot yağı, parlayan ve eşit tonda cilt elde etmeyi amaçlayan kişilere mükemmel bir katkı sağlar. Bir tonik olarak gözenekleri temizler ve cilt dokularını güçlendirir. Bergamot yağını şampuanlara karıştırmak ve kafa derisine sürmek saçları güçlendirebilir, büyümesini teşvik eder. Aynı zamanda kafa derisi ve ciltte kaşıntı ve tahrişi hafifletebilir. Papatya ve rezene yağları ile birleştirildiğinde, bu karışım hazımsızlığı ve gazı rahatlatmak için karın bölgesine masaj yapılabilir.

Aromaterapide bergamot, rahatlatıcı bir atmosfer yaratan ve hoş olmayan kokuları gideren doğal bir parfüm ve toksik olmayan bir sprey olarak görevi görür. Kokusu yayıldığı zaman, karminatif özellikleri sindirim sistemini rahatlatır. Doğal ev yapımı mumlara ve sabunlara eklenebilir. Yenilenme hissi yaratmada, depresyonu önlemek için olumsuz ruh hallerini yükseltmede ve uyuşukluk, sinirlilik ve uykusuzluğun hafifletilmesinde faydalı olduğu bilinmektedir. Bergamot yağı, yüz kremi veya losyon gibi bir nemlendiriciye karıştırıldığında, kesiklerin, sivilcelerin, sedef hastalığının ve suçiçeği hastalığının daha hızlı iyileşmesini teşvik eder.

Bergamot Yağı Yan Etkileri

NAHA yönergelerine göre, (NDA) uçucu yağların yutulması önerilmemektedir. Terapötik amaçlar için bergamot yağı kullanmadan önce bir tıp doktoruna danışmak zorunludur. Hamile ve emziren kadınlar ile reçeteli ilaç alanların, bir doktorun tıbbi tavsiyesi olmadan bergamot yağını kullanmamaları özellikle tavsiye edilir. Potasyum eksikliği olan bireylerin de bu yağı kullanmamaları tavsiye edilir, çünkü bergamotun vücuttaki potasyumu tükettiği bilinmektedir, bunun sonuçları kas krampları ve seğirmeyi meydana gelebilir. Bergamot yağı çocuklar, özellikle de 7 yaşın altındaki çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır.

Bergamot yağı kullanmadan önce bir cilt testi yapılmalıdır. Bu test, uçucu yağı bir taşıyıcı yağda seyrelterek ve hassas olmayan küçük bir cilt bölgesine az miktarda uygulanarak yapılabilir. Bergamot yağı asla gözlere, iç burun ve kulakların yakınına ve özellikle hassas cilt bölgelerinde kullanılmamalıdır. Topikal olarak uygulandığında, güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır, çünkü bergamot yağı cildi UV ışınlarına duyarlı hale getirebilir. Bu özellikle cilt güneş ışığına maruz kaldığında cilt tahrişine neden olabilen fototoksik kimyasal bileşik bergaptene içeren bergamot yağı için geçerlidir. Cilt tahrişi, kabarcıklar, kabuklar, kızarıklık ve cilt pigmentasyonundaki değişiklikleri meydana gelebilir.